Toimisto-ohjelmat
Linux-järjestelmiin on olemassa useampia toimisto-ohjelmistoja, joista LibreOffice on monipuolisin ja tunnetuin. Se on tuttu myös Windows-käyttäjille.
Muut toimisto-ohjelmistot ovat myös tutustumisen arvoisia. Useimmat niistä käyttävät tallennukseen LibreOfficen tallennusmuotoja ja kykenevät ainakin jossain määrin avaamaan ja tallentamaan myös Microsoftin Officen tiedostomuotoja.
LibreOffice
LibreOffice on avoimen lähdekoodin kilpailija Microsoftin toimistopaketille.
LibreOfficen historia alkaa alkujaan saksalaisen StarDivision-yhtiön tekemästä StarOffice-ohjelmistosta. StarOffice toimi usealla käyttöjärjestelmällä, mukaan lukien Windows, Linux ja Solaris (Sun Microsystemsin Unix-versio).
Sun Microsystems osti StarDivisionin vuonna 1999 alkoi kehittää sitä. Pian Sun haarautti ohjelmiston avointa lähdekoodia olevaksi yhteisöllisesti kehitettäväksi OpenOffice.org-ohjelmistoksi sekä siihen pohjautuvaksi omaksi suljettuja osia sisältäväksi StarOfficeksi.
Vuonna 2010 Oracle osti Sun Microsystemsin ja sai haltuunsa StarOfficen sekä OpenOffice.org-ohjelmiston oikeudet. OpenOffice.orgin yhteisölliset ohjelmoijat olivat huolissaan Oraclen suhtautumisesta avoimen lähdekoodin projekteihin eivätkä olleet tyytyväisiä Oraclen johtamiseen.
Syksyllä 2010 perustettiin The Document Foundation -säätiö ja sen johtama LibreOffice-ohjelmistoprojekti, joka oli OpenOffice.orgin forkki, eli siitä haarautunut versio. OpenOffice.org päätyi lopulta Apache-projektin hallinnoimaksi, mutta LibreOfficen kehitys oli aktiivisempaa ja siksi LibreOffice syrjäytti OpenOffice.orgin hyvin nopeasti Linux-jakeluiden mukana jaettuna ensisijaisena toimisto-ohjelmistona.
LibreOffice koostuu seuraavista ohjelmista:
- Writer (tekstinkäsittely)
- Calc (taulukkolaskenta)
- Impress (esitysgrafiikka)
- Draw (vektoripiirto)
- Base (tietokanta)
Gnome-office
Gnome-office on Gnome-työpöydän kanssa käytetyillä käyttöliittymäkirjastoilla tehtyjen toimisto-ohjelmien kokoelma. Tämä kokoelma on LibreOfficea löyhempi siinä mielessä, että ne eivät ole saman projektin tuottamia ohjelmistoja vaan erillisten projektien tuotteita, jotka usein vaan mainitaan yhdessä. Gnome-officen ohjelmat ovat tyypillisesti LibreOfficen vastaavia kevyempiä, mutta osa niistä on samalla toiminnoiltaan suppeampia.
Kokoelmaan kuuluvat:
- Abiword (tekstinkäsittely)
- Gnumeric (taulukkolaskenta)
- Inkscape (vektoripiirto)
- Evince (dokumenttikatselin (pdf jne.))
- Evolution (sähköposti)
- Ease (esitysgrafiikka)
Muita Gnome-officea lähellä olevia sovelluksia ovat:
- GnuCash (kirjanpito)
- gLabels (etikettien, nimilappujen ja käyntikorttien suunnittelu)
- Glom (tietokantatyökalu)
- Dia (diagrammit)
Calligra Suite
KDE-työpöydälle suunniteltu KOffice-ohjelmisto jakautui vuonna 2010 sisäisten konfliktien takia kahtia ja suurin osa kehittäjistä jatkoi toimisto-ohjelmistopaketin kehittämistä nimellä Calligra Suite. Ohjelmistopakettiin kuuluvat:
- Words (tekstinkäsittely)
- Sheets (taulukkolaskenta)
- Stage (esitysgrafiikka)
- Plan (projektinhallinta)
- Kexi (tietokanta)
- Karbon (vektoripiirto)
- Flow (diagrammien piirtäminen)
- Braindump (ideointi)
Lisäksi aiemmin kokoelmaan kuului myöhemmin itsenäiseksi projektiksi muuttunut kuvankäsittelyohjelma Krita.